Lijsttrekkers onder elkaar deel 1: de brief van Bart Hoenen

In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart aanstaande gaan de lijsttrekkers van GroenLinks (Bob Vastenhoud), ChristenUnie/SGP (Geert Schipaanboord) en de VVD (Bart Hoenen) uit Leiderdorp graag met elkaar in discussie. Dat doen ze in een continu online gesprek via video en brief. Het kan over van alles gaan; van politieke standpunten, gedeelde waarden, grappige dingen of ergernissen. Alles zonder een blad voor de mond, vanuit persoonlijke overtuiging en met een stevige dosis humor. Deze drie lijsttrekkers hebben enkele overeenkomsten qua leeftijdscategorie en geslacht maar komen ieder uit de meest verre uithoeken van het politieke spectrum. Zij nemen elkaar en geinteresseerden mee in hun leef- en belevingswereld. Kortom, een bijzondere en leuke manier om eens nader kennis te maken met deze Leiderdorpers.

Deel 1 - Brief van Bart Hoenen

Goedemorgen Geert & Bob,

Leiderdorp is ons dierbaar. We debatteren in de gemeenteraad graag over zaken die Leiderdorp al dan niet mooier maken. Het begrip ‘mooi’ is uiteraard sterk afhankelijk van de smaak van degene die naar het resultaat van deze discussies moet kijken. Beeld en beeldvorming dus.. In dat kader moet mij iets van het hart. Iets dat mij al geruime tijd dwarszit. Bij een van de entrees van Leiderdorp, ongeveer tegenover de McDonalds rijden bewoners en bezoekers in twee richtingen onvermijdelijk tegen het in mijn ogen lelijkste beeld ter wereld aan. Ja, ik heb het natuurlijk over het inmiddels vermaarde en verguisde beeld van dat jongetje met het molentje. En niet een bescheiden beeld maar een slecht uitgevoerde papier mache kleuter met een windmolentje. In rare kleuren. En ik weet het, het is neergezet met goedkeuring van de omwonenden. Maar het is behoorlijk beeldbepalend, niet alleen voor de buurt. Er zijn dan ook genoeg mensen te vinden die deze entree van ons mooie dorp ook geen onverdeeld succes vinden.

Als overtuigd liberaal ben ik natuurlijk tegenstander van het verbieden of verwijderen van beelden (ook tav de recente nationale opwinding inzake historische beelden en/of naamgevingen zoals die van JP Coen), maar we zouden in deze natuurlijk een compromis kunnen bereiken en het op zijn minst een eindje kunnen verplaatsen. Of het gedeeltelijk ingraven. Of tijdelijk plat op de grond leggen.. Zodat wie daaraan behoefte heeft, dit beeld kan bewonderen of aanbidden en wie dat niet wil, geen aanstoot hoeft te nemen aan het gigantische resultaat van een gemiste les handenarbeid. Leiden wij hiermee een klein beeldenbriesje in of steekt met deze bijdrage straks een storm op? Ik hoor graag van jullie…

Groet,
Bart Hoenen