Lijsttrekkers onder elkaar deel 4: de brief van Bart Hoenen

In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart aanstaande gaan de lijsttrekkers van GroenLinks (Bob Vastenhoud), ChristenUnie/SGP (Geert Schipaanboord) en de VVD (Bart Hoenen) uit Leiderdorp graag met elkaar in discussie. Dat doen ze in een continu online gesprek via video en brief. Het kan over van alles gaan; van politieke standpunten, gedeelde waarden, grappige dingen of ergernissen. Alles zonder een blad voor de mond, vanuit persoonlijke overtuiging en met een stevige dosis humor. Deze drie lijsttrekkers hebben enkele overeenkomsten qua leeftijdscategorie en geslacht maar komen ieder uit de meest verre uithoeken van het politieke spectrum. Zij nemen elkaar en geinteresseerden mee in hun leef- en belevingswereld. Kortom, een bijzondere en leuke manier om eens nader kennis te maken met deze Leiderdorpers.

Deel 4 - Brief van Bart

Hoi Bob & Geert,

De kop is eraf, voor mijn gevoel is het nu echt begonnen. Ook bij de VVD is zo nu en dan een heuse catch22 te bespeuren hoor. Zoals je weet is de VVD voor een kleine overheid, een gezonde marktwerking en vrijheid van ondernemerschap. Soms komt dit uitgangspunt in de praktijk in het gedrang. Bijvoorbeeld in het geval van het verdwijnen van traditionele winkels in oudere dorpskernen. Bijvoorbeeld in de Oranjewijk. De markt vraagt een ander winkelaanbod en wanneer de markt verandert en je kunt als ondernemer niet mee in die verandering, dan is dat uiteraard eigen ondernemersrisico. Tegelijkertijd kunnen we dit soort winkels als een buurtvoorziening zien. Dan is het ook voor ons best lastig als je weet dat met het verdwijnen van buurtwinkels veel mensen en met name ouderen daar last van hebben. Dan botst het liberale ondernemersbloed ook wel eens met het eveneens liberale beoogde voorzieningenniveau waaraan iedereen mee kan doen.

Ik maak mij zorgen over een altijd maar uitdijende overheid die zoveel domein claimt en reguleert dat het voor inwoners, ondernemers en alles ertussenin onmogelijk wordt enig initiatief te ontplooien. In die zin plaats ik ook ons standpunt ten aanzien van de voedselbank. Dat betreft een prima privaat initiatief en daar ben ik helemaal niet op tegen. Integendeel zelfs, dit initiatief is hard nodig. Waar ik wel tegen ben is de hoeveelheid van regelingen in het minimabeleid. Waar men onder valt met een inkomen van 120% van het geldende bijstandsniveau en waar tal van regelingen voor bestaan. Die hoeveelheid en daarmee de voorziening op zich zijn op termijn onbetaalbaar en dus niet vol te houden. Bovendien dragen ze ook niet bij aan een terugkeer naar een baan of het anderszins meedoen op dat vlak.

Wat mij in het verlengde van het voorgaande verontrust zijn de aanzienlijke uitdagingen in de grotere Leidse regio. Of het nu over woningen, bereikbaarheid/verkeer, economie of zorg/welzijn gaat, door de huidige versnipperde wijze van besturen komen wij nooit tot de beste oplossingen. Die onze inwoners het beste dienen. We besturen nu allemaal een klein stukje van een groter geheel zonder uit te gaan van dat grotere geheel. Niet geheel onbelangrijk is dat de regio als groter geheel op zijn beurt weer deel uitmaakt van een nog groter geheel. Vanuit die gedachte probeer ik het directe belang van Leiderdorp en onze inwoners te dienen. Ik vind daarbij het dorpsgevoel en de prettige leefomgeving belangrijk. Maar het duurzaam in stand houden van onze voorzieningen is het allerbelangrijkste.

Nog even terug naar dat spuuglelijke beeld. Bob, we kunnen het toch wel eens zijn dat wij het terugdringen van horizonvervuiling moeten stimuleren. En Geert, vroeger stond dat beeld er helemaal niet… ;-)

Groeten,
Bart Hoenen