Lijsttrekkers onder elkaar deel 7: de brief van Bart Hoenen

 In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart aanstaande gaan de lijsttrekkers van GroenLinks (Bob Vastenhoud), ChristenUnie/SGP (Geert Schipaanboord) en de VVD (Bart Hoenen) uit Leiderdorp graag met elkaar in discussie. Dat doen ze in een continu online gesprek via video en brief. Het kan over van alles gaan; van politieke standpunten, gedeelde waarden, grappige dingen of ergernissen. Alles zonder een blad voor de mond, vanuit persoonlijke overtuiging en met een stevige dosis humor. Deze drie lijsttrekkers hebben enkele overeenkomsten qua leeftijdscategorie en geslacht maar komen ieder uit de meest verre uithoeken van het politieke spectrum. Zij nemen elkaar en geinteresseerden mee in hun leef- en belevingswereld. Kortom, een bijzondere en leuke manier om eens nader kennis te maken met deze Leiderdorpers.


Brief 7 - Brief van Bart


Hoi Bob & Geert,

Er zijn inderdaad veel zaken die het bespreken van een fusie in regio Leiden noodzakelijk maken. Verkeer, duurzaamheid en woningbouw zijn daar uitstekende voorbeelden van. Fusie is slechts een woord en zegt feitelijk alleen dat er 1 grote gemeente ontstaat door het samengaan van twee of meer anderen. Dat woord zegt evenwel niets over de voorwaarden waaronder dat zou gebeuren. In mijn optiek kun je derhalve slechts voor of tegen een fusie zijn nadat je een dergelijk scenario hebt besproken. De wijn is dus zo klaar als het maar kan; bespreken van een fusie is een absolute noodzaak. Juist in het belang van Leiderdorp. En dat is geen gevoel maar berust puur op de inhoudelijke uitdagingen waar deze regio en dus ook Leiderdorp voor staan. Het gekke is dat over die inhoudelijke uitdagingen iedereen het eens is..

Tijden veranderen. De schaal en vorm der dingen ook. We zien inderdaad dat winkels steeds vaker op zondag open zijn. Dat is een goed recht. We zien ook dat winkels en horeca bijvoorbeeld op maandag en/of dinsdag al dan niet gedeeltelijk zijn gesloten. Omdat het inderdaad minder zinvol is, vanuit de klant geredeneerd. Het principe rustdag onderschrijf ik en gun ik iedereen. Om daaraan specifiek de zondag te plakken stuit mij tegen de liberale borst. Ik ben tegen iedere opgelegde verplichting en schuimbek bij het verkeerd gebruik van het woord ‘moeten’. Dat geldt in deze dus ook voor de verplichte openstelling die door vastgoedeigenaren aan winkeliers in hun huurcontract opleggen. In het schrappen daarvan zit de oplossing.

Ook qua mobiliteit in het algemeen gaan er grote veranderingen optreden. Niet slechts door het begrip duurzaamheid en bijbehorende energietransitie maar ook in de vorm waarop mensen zich gaan voortbewegen. Dat betekent dat wij inderdaad niet meer onverkort moeten inzetten op meer asfalt en alles inrichten op de het klassieke autogebruik. Investeren in openbaar vervoer op grotere schaal en het stimuleren van fietsgebruik zijn daarin uitgangspunten. Dat ben ik geheel met Bob eens. Tegelijkertijd is dit een typische GroenLinks catch22: om midden in die transitie en bewustwording het huidige verkeersprobleem te verergeren door de Engelendaal af te waarderen naar tweemaal 1 baan. Dat staat haaks op alle eigen doelstellingen qua duurzaamheid. Op dit moment is een goede doorstroom cruciaal en natuurlijk veel beter dan de CO2 uitstoot van de gemiddelde file die ons dorp dagelijks teistert.

Wisten jullie dat ik gisteren in het Winkelhof ben aangesproken op mijn inzet ten aanzien van het lelijkste beeld ter wereld? Dat heeft mij gesterkt in mijn overtuiging dat ding uit de publieke ruimte te krijgen. Bob, Geert; kan ik hierin op jullie rekenen?

Groeten,
Bart Hoenen