In Memoriam Jaap de Waard

De fractie VVD Leiderdorp heeft met leedwezen kennisgenomen van het overlijden van Jaap de Waard, die gedurende lange tijd een belangrijke rol speelde in de raad en de lokale VVD. Als jonge fractie kenden wij hem niet persoonljk. Oud-raadslid, oud-wethouder en huidig statenlid Herbert Zilverentant (links op de foto, met rechts Jaap de Waard) des te meer. Hieronder zijn in memoriam.

Op 14 april jl is in Enschede op 75-jarige leeftijd Jaap de Waard overleden. Hij was al langere tijd ziek. Jaap de Waard was van 1982 tot 1992 raadslid, nadat hij daarvoor al een periode lid van een gemeentelijke commissie was geweest. Hij kwam in 1982 in de raad in een vernieuwde en vooral grote fractie van zeven leden in een gemeenteraad van toen nog 19 leden. In 1990 werd hij fractievoorzitter en stond aan de wieg van het toenmalige college van VVD, CDA en D66 dat uit louter vrouwelijke wethouders bestond. In 1992 verliet Jaap de gemeenteraad omdat hij zijn raadswerk niet kon combineren met zijn toenmalige baan van woordvoerder van Minister May-Weggen van Verkeer en Waterstaat. Vooral ook omdat de minister besluiten over de verbreding van de A4 en de aanleg van de HSL-lijn aan het voorbereiden was. In 2010 kwam hij nog een keer terug in de Leiderdorpse politiek, nu als burgerlid voor D66.

Politieke mentor
Jaap was van origine politieofficier en werd later communicatieadviseur o.a. bij de Centrale Recherche Informatiedienst en het Ministerie van Verkeer en Waterstaat. Jaap was een scherp en kundig debater, met een groot gevoel voor het politieke spel. Het spel waar hij van genoot. Zijn grote belangstelling in de gemeentepolitiek ging uit naar openbare orde en veiligheid, maar ook verkeer had zijn belangstelling. Samen met toenmalig PvdA raadslid Victor Molkenboer heeft hij in de jaren 80 het eerste Leiderdorpse verkeerscirculatieplan opgesteld.

Jaap was mijn politieke mentor en vriend. Hij heeft mij in de periode 1986 - 1992 veel geleerd over het politieke handwerk en belang van communicatie. We hebben veel gepraat en meegemaakt en kwamen elkaar ook buiten de politiek regelmatig tegen. Toen ik in 2010 wethouder werd, gaf het mij een goed gevoel om ook Jaap in de gemeentelijke politieke arena terug te zien. De herinneringen aan Jaap koester ik. Mijn gedachten gaan uit naar zijn vrouw Ineke, zijn dochters Ylan en Cathelijne en hun gezinnen.


Herbert Zilverentant (raadslid 1990-2002, wethouder 2010-2014), momenteel Statenlid voor de VVD in de provincie Zuid-Holland.

Foto: Herbert Zilverentant