Naar een energieneutrale regio in 2050

De Regionale Energie Strategie (RES) komt voort uit het Nationale Klimaatakkoord en heeft als doel om in 2050 een energieneutrale regio te realiseren. De gemeente Leiderdorp werkt samen met 12 gemeenten (die deel uitmaken van Holland Rijnland) aan het uitwerken van die strategie. Een ambitieuze en urgente opgave. 

Afgelopen maanden is er hard gewerkt aan de invulling van het concept RES. Hier gingen verschillende informatieavonden voor raadsleden aan vooraf. De laatste bijeenkomsten in februari en april van dit jaar schetsten steeds meer de contouren voor de Energie Strategie van onze regio. In eerste instantie stond 1 juni als deadline in de boeken voor het aanleveren van een concept RES. Door de coronacrisis is deze deadline opgeschoven naar oktober van dit jaar. Wel is er besloten om in juni te komen met een ‘voorlopig concept’ en de komende weken hierover in gesprek te gaan met de gemeenteraden. Daarna wordt er aandacht gegeven aan de participatie van belanghebbenden op lokaal niveau. Uiteindelijk moet het RES 1.0 in maart 2021 worden opgeleverd. In de afbeelding hieronder staat de planning schematisch weergegeven.



Belangrijkste onderdelen RES
De concept RES beslaat 4 onderdelen, namelijk; energiebesparing (1), warmteopwekking (2), duurzaam opwekken energie (3) en duurzame mobiliteit (4). “Als je energie bespaart hoef je deze ook niet op te wekken”, is de stelling. Energiebesparing (1) gaat vooral over maatregelen die aan woningen genomen kunnen worden. Denk aan isolatie, LED verlichting en rendementsglas. Maar ook aan bijvoorbeeld warmteterugwinning. De warmtetransitie (2) gaat over de balans tussen vraag naar en aanbod van warmte in de regio. Hierbij is de restwarmte vanuit het Rotterdamse havengebied van wezenlijk belang voor Leiderdorp. Maar denk ook aan warmte uit de bodem (geothermie), het oppervlaktewater (aquathermie) of van de zon (zonthermie). Het duurzaam opwekken van energie (3) gaat vooral over het opwekken van energie met behulp van de zon en de wind. We hebben het concreet over zonnedaken op woningen en bedrijven, zonneparken en windmolens. Tot slot de duurzame mobiliteit (4). Hier gaat het over andere vormen van vervoer, schoner vervoer en slimmer vervoer. Door de coronamaatregelen zijn wij ons bijvoorbeeld extra bewust van de mogelijkheden om thuis te werken en zo de verkeersdruk te beperken. Maar denk ook aan elektrisch rijden en andere vormen van openbaar vervoer. 

Alle belangen wegen mee
De VVD fractie in Leiderdorp is vanaf het begin goed aangesloten op de ontwikkelingen in de regio. Wij zijn ook van mening dat een dossier als de energietransitie een opgave is die je alleen samen met buurgemeenten kunt oppakken. De komende weken gaan wij ons specifiek richten op de inhoud van de concept RES. Hierin staan concrete projecten en locaties benoemd. Wij wegen de belangen van alle Leiderdorpers, inwoners en ondernemers, hierbij mee. Wat ons betreft zijn rendement en financiële haalbaarheid belangrijke wegingsfactoren. Daarnaast vinden wij het belangrijk dat inwoners en ondernemers zelf de ruimte krijgen om keuzes te maken.

Op 18 mei bespreken wij de concept RES tijdens het politiek forum en dan delen wij onze wensen en bedenkingen met de andere raadsfracties. Daarna is er de komende maanden voldoende ruimte om met elkaar in gesprek te gaan over de concrete invulling van de RES welke uiteindelijk in maart 2021 moet worden opgeleverd.

De concept RES is gepubliceerd op https://hollandrijnland.nl/ruimte/energie/. Heeft u vragen of opmerkingen voor de VVD fractie? Laat het ons weten via frank.vannoort@raadleiderdorp.nl