Over het belang van goede verhoudingen

Omdat het college de raad een solide en meerjarig sluitende begroting had voorgelegd, benutte fractievoorzitter Martine Breedveld haar spreektijd tijdens de algemene beschouwingen vooral voor een terugblik en een vooruitblik. En voor een oproep om goede verhoudingen te koesteren.

“De VVD is verheugd dat we de afgelopen jaren, ondanks financiële onzekerheden door de pandemie en oplopende kosten voor jeugdhulp en Wmo, een goede financiële uitgangspositie konden behouden als dorp. Toen dat nodig was hebben we vrijwel pijnloos kunnen bezuinigen en lokale belastingen werden nauwelijks hoger. Dit ging wel ten koste van de reserve sociaal domein. We kijken dan ook met spanning uit naar een besluit van een nieuw kabinet over de extra middelen voor jeugd en Wmo vanaf 2023.

En dan zou ik over willen stappen naar het thema dat ook landelijk volop in de belangstelling staat: politieke cultuur. Bij de een eerdere bespreking haalde ik een boek aan (Tot hier en nu verder...Nederland op de drempel van een nieuwe tijd) waarin Cees van Lothringen betoogt dat ons volkje van oudsher uitstekend in staat is om te gaan met grote veranderingen door eigenschappen als ondernemerschap, pragmatisme, openheid en tolerantie. Tegenstellingen in de samenleving en negatief sentiment vinden hun oorzaak in een gebrek aan verbondenheid, broederschap, aldus de auteur. En juist die verbondenheid is onmisbaar​ om op de lange termijn goed samen te kunnen leven.​ Daarvoor gelden een paar simpele huisregels: interesseer je voor de ander, vraag hoe hij de wereld ziet,​ probeer nader tot elkaar te komen.​ Respecteer elkaars mening en zie jezelf niet als centrum, maar als deel​ van een groter geheel.

Ik ben heel blij dat in Leiderdorp het succes waarmee je de eigen standpunten over de bühne weet te brengen, niet samenhangt met de mate waarin je anderen afbrandt. Dat moeten we koesteren en mede daardoor hebben in het afgelopen jaar veel bereikt:

-          Alle deelnota’s verkeer uit de mobiliteitsvisie zijn na een intensief participatieproces unaniem door de raad vastgesteld. We hebben niet alleen een plan, maar ook een heel duidelijke en concrete meerjarige uitvoeringsagenda met bijbehorende financiën.

-          Er is unaniem een prachtige Gebiedsvisie Baanderij vastgesteld. Deze visie is de basis en de start voor de verdere ontwikkeling van een uniek, aantrekkelijk, duurzaam en toekomstbestendig modern woon- en werkgebied aan de oever van de Zijl.

-          Bij het project Amaliaplein zijn de supermarkt en woningen gerealiseerd en in gebruik genomen. De buitenruimte met speelplaats en parkeerplaatsen is enorm opgeknapt en de Ericalaan is opnieuw ingericht.

-          De Statenhof zal binnenkort huisvesting bieden aan 206 studenten.

-          Aan het Heelblaadjespad (Menswording), is begonnen met de bouw van 19 prachtige appartementen.

-          Ook de vele woningen van de Brittenstein en Aan de Zijl (ROC) zijn opgeleverd.

-          Er is een nieuw economisch beleidsplan en een nieuwe bestemming voor het IKEA terrein lijkt in zicht.

-          Verder is er door de gemeente en de Leiderdorpse sportverenigingen een mooi sportakkoord gesloten om de Leiderdorper meer en langer te laten bewegen.

-          Tot slot ging in de Sterrentuin het nieuwe jeugdteam Leiderdorp/ Zoeterwoude van start. Daarmee is het niet alleen de plek waar iedereen op laagdrempelige wijze ondersteuning kan aanvragen op het gebied van zorg en welzijn, maar kun je er ook terecht voor meer specialistische ondersteuning voor jeugd en gezin.

En natuurlijk gaat de VVD ook in een volgende raadsperiode weer hard aan de slag om ervoor te zorgen dat we ons allemaal thuis blijven voelen in Leiderdorp. Zo kennen jullie ons ook: als een constante, stabiele factor in de Leiderdorpse politiek. Met een echte Leiderdorpse wethouder bovendien. Wij staan voor een prettige woon -en werkomgeving die veilig is, goed bereikbaar en met genoeg groen en voorzieningen in de buurt.  Speerpunten zijn het realiseren van 2030 woningen tot 2030 (zonder torenflat op de locatie oude gemeentehuis!), de concretisering en uitvoering van de Regionale Energie Strategie (met zo snel mogelijk meer zonnepalen op daarvoor geschikte daken) en natuurlijk gratis blijven parkeren voor alle Leiderdorpers.

Tot slot de samenwerking in de regio. Net als de eigen raad is het zonneklaar dat we elkaar hard nodig hebben voor de opgaven op het gebied van woningbouw, de energietransitie, economie en het sociaal domein. Alle gemeenten in de Leidse regio zijn in die zin dus ook deel van een groter geheel. Aan ons allen de uitdaging onszelf niet als centrum te zien, maar de gezamenlijke opgaven centraal te stellen.”