Speerpunt VVD wederom bereikt: degelijk financieel beheer Leiderdorp

Het was alweer de laatste Begrotingsbehandeling van deze raadsperiode. Financiën zijn zelden sexy, maar de geldelijke middelen zijn wél de basis voor een financieel gezonde gemeente. Je mag van de VVD verwachten dat we dat goed in de gaten houden. En dat doen we zeker!

© Niels Verwers

De financiële cyclus is bij nagenoeg alle bedrijven en ook bij gemeenten gelijk. In het voorjaar stel je de regels en kaders vast op basis waarvan je vervolgens een Begroting opstelt voor het opvolgende jaar. Gedurende het begrote jaar wordt er twee keer (na april en na augustus) in een bestuurlijke rapportage verantwoording door het college afgelegd over het gevoerde beleid en in welke mate de begroting ook daadwerkelijk wordt uitgevoerd. Tenslotte wordt na het jaar een eindbeeld opgemaakt in het jaarverslag. De gemeenteraad stelt al deze afzonderlijke documenten vast en toetst of ze aan de door de gemeenteraad vastgestelde normen voldoet.

 

De begroting voor 2022 en de meerjarenraming 2023-2025 bespraken wij op vrijdag 5 november. De begroting van Leiderdorp oogt degelijk en is niet spannend. Ook in het Leiderdorps Weekblad is inmiddels schematisch een weergave gegeven van hoe de gemeentefinanciën, zowel inkomsten als uitgaven, werden gepresenteerd.

 

Wat vooral opvalt is dat Leiderdorp er financieel goed voor staat. De reserves zijn nog goed gevuld en het dorp zou een tegenvaller kunnen opvangen. Maar – terecht – wordt ook in de begroting beschreven dat de plannen van een nieuw kabinet positieve, maar ook een negatieve invloed kunnen hebben op het gemeentelijke huishoudboekje. En vooralsnog is niet duidelijk wanneer hier meer zekerheid in komt.

 

Wat de inwoners van Leiderdorp zullen merken is de verhoging van de afvalstoffenheffing. Precarioheffing is de belasting op leidingen die door de grond lopen. Tot en met 2021 werd de precarioheffing door Oasen en de energieleveranciers geïncasseerd (en aan de gemeenten afgedragen). Aangezien deze heffing per 2022 wordt afgeschaft, dalen de inkomsten van de gemeenten. Inwoners betalen dit geld vanaf 2022 ook niet meer aan de energieleverancier en Oasen. Dit houdt in dat inwoners een financieel voordeel en de gemeente een financieel nadeel heeft. Om dit nadeel teniet te doen, is er jaren geleden al besloten om dit nadeel via de afvalstoffenheffing te compenseren. Als alle berekeningen uitkomen, hebben de inwoners per saldo een financieel voordeel van enkele euro’s. Vanuit de gemeenteraad hebben we verzocht deze verhoging van de afvalstoffenheffing nadrukkelijk aan inwoners uit te leggen. Ook mijn uitleg hierboven is een poging daartoe.

 

De nodige bezuinigingen waartoe we ons een jaar geleden genoodzaakt zagen, zijn deels doorgevoerd en hebben geleid tot het feit dat er nu (wederom) een degelijke Begroting voorlag. De gemeenteraad heeft deze dan ook unaniem gesteund.

 

Mocht je geïnteresseerd zijn in de volledige tekst van de Begroting, dan vind je die hier: Programmabegroting 2022 | Gemeente Leiderdorp