Beste inwoners en ondernemers van Leiderdorp,
Op maandag 12 mei (Forumvergadering) en maandag 19 mei (Raadsvergadering) bespreekt de gemeenteraad een voorstel van het college LPL–PvdA/GroenLinks–CDA over de invoering van parkeervergunningen in Leiderdorp. Aanleiding is de parkeerdruk in het Zijlkwartier en bij Hofje van Holtlant, onder andere door bezoekers van het Alrijne Ziekenhuis en het parkeerbeleid van de gemeente Leiden.
Wat de VVD betreft is dit een verkeerde en onnodige maatregel, die veel te ver gaat.
Wat stelt het college van LPL-PvdA/GroenLinks-CDA voor?
Het college wil een parkeerverordening invoeren die het mogelijk maakt om in heel Leiderdorp vergunning-parkeren in te voeren. Het college krijgt daarmee het mandaat om per wijk zelf te beslissen waar en wanneer vergunning-parkeren wordt ingevoerd — zonder dat de gemeenteraad of inwoners daar nog iets over te zeggen of in te brengen hebben.
Hoewel alle partijen in hun verkiezingsprogramma’s in 2022 stelden tégen betaald parkeren te zijn, stemde de huidige coalitie van LPL-PvdA/GroenLinks-CDA in 2024 tóch voor deze vorm van betaald parkeren — onder het mom dat “een vergunning” iets anders is dan “betaald parkeren”. Wat ons betreft is dat een woord-truc. Een vergunning kost geld = betalen voor parkeren.
Waar maakt de VVD zich zorgen over?
Voor de VVD staan de volgende vragen centraal:
Wat vinden de inwoners en ondernemers buiten het Zijlkwartier en Hofje van Holtland hiervan?
Zij zijn nergens in gekend of geraadpleegd.
Welk probleem lost dit op?
De parkeerdruk is lokaal vervelend, maar te beperkt van omvang.
Staan de maatregelen in verhouding tot het probleem?
Nee. De impact en kosten zijn veel groter dan het probleem rechtvaardigt.
Wat zijn de gevolgen voor inwoners, ondernemers en de gemeentefinanciën?
Die zijn fors en structureel.
De gevolgen op een rij:
1. Hoge kosten voor gemeente, inwoners, verenigingen én ondernemers
Vergunningensystemen vragen om personeel, software, handhaving, borden en belijning. Dat kost geld, en uiteindelijk betaalt de inwoner de rekening — direct of via belastingen.
2. Ongelijkheid
Niet iedereen gebruikt een auto, maar iedereen betaalt mee. Huishoudens zonder auto profiteren niet, maar dragen wel bij via bijvoorbeeld hogere gemeentebelastingen. Bedenk: dit komt bóven op de OZB-verhoging van 5% die in 2025 al zijn doorgevoerd door dit college.
3. Waterbed-effect
Problemen verschuiven. Gratis parkeerders wijken uit naar omliggende wijken zonder vergunningen, waardoor daar nieuwe problemen ontstaan. Het College kan vervolgens ook in díe wijken vergunning-parkeren invoeren, zonder dat iemand daartegen iets kan doen.
4. Meer bureaucratie
Meer regels betekent meer administratieve lasten. Denk aan bezoekerspassen, uitzonderingen en handhaving. Dat wordt ingewikkeld, tijdrovend en kostbaar.
VVD Leiderdorp zegt: niet doen.
Wij zijn, waren én blijven tegen betaald parkeren in Leiderdorp — in welke vorm dan ook. Niet via een parkeermeter, niet via een vergunning.
Wat kunt u doen?
Kom naar ons fractiespreekuur
Donderdag 8 mei 2025 om 20:00 uur, locatie Gemeentehuis.
Praat met ons mee over de gevolgen voor uw wijk of onderneming.
L️aat uw stem horen!
Forumvergadering: maandag 12 mei, vanaf 19:00 uur
Raadsvergadering: maandag 19 mei, vanaf 19:00 uur
Meld u aan om in te spreken en maak duidelijk wat u van dit plan vindt. Dit is hét moment om in actie te komen, vóór het te laat is.
Samen houden we Leiderdorp bereikbaar én eerlijk.
Wij rekenen op uw steun — nu én in maart 2026.
De VVD-fractie Leiderdorp
100% Lokaal. 100% tegen betaald parkeren.