Maak kennis met ons nieuwste burgerraadslid: Tom Groentjes

Tijdens de raadsvergadering van 22 juni jl. is Tom Groentjes benoemd tot burgerraadslid van de VVD Leiderdorp. Samen met het al eerder benoemde burgerraadslid Tom Mentink gaat hij de raadsleden Martine Breedveld, Brigitte van Elburg, Niels Verwers en Frank van Noort ondersteunen in hun werk. 

We kennen je nog niet.. Stel jezelf eens voor.

Ik ben geboren in Lelystad, daarna ongeveer 8 jaar gewoond in Hoofddorp, toen 10 jaar in Spijkenisse, en vanaf 2003 in Leiden omdat ik daar sinds 2002 studeerde. Ik ben in maart 2019 in Leiderdorp komen wonen. En in mei 2019 ben ik ook met mijn bedrijf verhuisd naar Leiderdorp. Ik huur een appartement aan de Van de Valk Boumanweg, en een kantoor bij Area071 op de Baanderij.

Ik heb lang gestudeerd (of in ieder geval ik ben lang student geweest), en heb lang genoten van de studententijd. In 2002 ben ik begonnen met de opleiding psychologie. Maar na een paar jaar waarin ik vaker borrelde dan studeerde, kwam ik erachter dat die opleiding toch niet de opleiding voor mij was. Ik ben daarom van opleiding gewisseld naar Informatica. Die opleiding lag mij beter en daar heb ik dan ook mijn bachelor diploma behaald. Ik ben begonnen aan de master en heb die voor de de helft voltooid, maar ben in 2015 met de opleiding gestopt omdat mijn eigen bedrijf Van Stein & Groentjes op dat moment veel leuker was om aan te werken. 

Waar houd je je in het dagelijks leven mee bezig?

Ik houd mij onder andere bezig met de volgende zaken:
- Ondernemen, ik ben dagelijks bezig met mijn bedrijf. Wij maken software voor verschillende type klanten, waarbij de focus vaak ligt op automatisering van data-intensieve processen.

- Whisky, Ik ben een groot fan van whisky en vind het leuk om me daar in te verdiepen, een proeverijtje te organiseren en nieuwe /aparte whisky's te proeven.

- Mijn vriendin, ze woont nu nog aan de andere kant van de wereld, maar we zijn aan het plannen dat zij bij mij in Leiderdorp komt wonen. 

- Dwerghamster, sinds kort ben ik de trotse verzorger van een hele lieve dwerghamster. 

- Golf, nu veel te weinig (vanwege Covid), maar ik vind het leuk om af en toe een balletje te slaan. 

Daarnaast heb ik een brede interesse in techniek, ondernemerschap, politiek en de maatschappij.

Hoe ben je verzeild geraakt in de lokale politiek?

Dat is een best wel lang verhaal. In het kort komt het hierop neer: ik had zin en behoefte aan een uitdaging en heb me daarom aangemeld bij de VVD. Toen ben ik via Bart Hoenen in contact gekomen met fractievoorzitter Martine Breedveld, en vanaf daar ging het balletje rollen.

Het lange verhaal: Ik ben een ondernemer, ik ben altijd ondernemend geweest en ben altijd bezig geweest met het starten van initiatieven. In mijn studententijd heb ik op de studentenvereniging samen met 5 anderen een dispuut opgericht, ben ik mijn eerste bedrijf begonnen (Van Stein & Groentjes), heb ik de vereniging Lugus (mede) opgezet en ben ik mede-oprichter geweest van de studentenondernemerswedstrijd Gulliver.

Binnen al deze organisaties heb ik na oprichting verschillende bestuurs- en commissiefuncties bekleed. Daarnaast ben ik ook secretaris geweest van De Maatschappij departement Leiden, een onderdeel van de oudste ondernemersvereniging van Nederland. Deze functies heb ik altijd met veel plezier invulling gegeven en ik heb daaruit veel geleerd over politiek, ondernemerschap, organisaties en meer. 

Twee/drie jaar terug heb ik besloten om wat meer focus aan te brengen en me meer te richten op Van Stein & Groentjes. We waren namelijk sinds de start wat gegroeid en er lagen kansen om dat wat actiever op te pakken. Ik heb daarom mijn functies overgedragen en heb een stapje teruggedaan om mijn zakenpartner te helpen het bedrijf verder uit te bouwen. Dat is allemaal erg goed geweest voor het bedrijf en we zijn verder gegroeid wat resulteerde in het feit dat we 2 keer naar een groter kantoor verhuisd zijn en dat we van 1 FTE zijn gegroeid naar 5 FTE.

Eind vorig jaar begon het toch weer te jeuken. Ik wilde weer wat doen naast het bedrijf. Toen heb ik wat rondgekeken en ben ik lid geworden van de VVD, nog niet wetende wat ik kon betekenen voor de partij en ook nog niet wetende wat ik precies wilde doen binnen de VVD. Wat ik wel wist, was dat ik actief wilde zijn en de vereniging wilde helpen. Via via sprak ik met Martine Breedveld en met haar heb ik toen gekeken op welk vlak ik het meest aan de partij kan bijdragen en dat is de fractie geworden. 

Sinds wanneer ben je lid van de VVD en waarom past die partij het beste bij jou?

Ik ben nog een jong lid zoals ook in het vorige punt benoemd. Ik heb altijd op de VVD gestemd, maar heb vanwege alle andere dingen die ik deed nooit het lidmaatschap aangevraagd. 

De VVD past bij mij omdat ik net als de VVD sta voor doen, verantwoordelijkheid nemen, initiatief tonen en ondernemen. Ik leef bij het motto “Een ieder is verantwoordelijk voor zijn eigen keuzes en acties en dient die verantwoordelijkheid ook te nemen. Als iemand niet in staat is zijn hun eigen verantwoordelijkheid te nemen, dan nemen we als maatschappij die verantwoordelijkheid.” Dit motto werkt twee kanten op. Wanneer je dingen goed doet, oogst je krediet, en wanneer je dingen verkeerd doet draag je daarvoor de consequenties. 

Dit vertaalt zich politiek onder andere in een afkeer van betutteling, een focus op kansen in plaats van op problemen, en een voorkeur voor blijvende oplossingen (give a man a fish and you feed him for a day, teach a man to fish and you feed him for a lifetime).

Op welk gebied wil je je inzetten voor Leiderdorp?

De gebieden waar ik mijzelf graag voor in wil zetten zijn zaken waar ik mijn kennis in kan toepassen en zaken waar ik van kan leren. De onderwerpen die betrekking hebben op economische zaken, regio samenwerking, verkeer, huisvesting en duurzaamheid lijken mij erg boeiend. En ik lees me graag in, in de verschillende onderwerpen. 

Waar zie je jezelf over vier jaar?

Over 4 jaar zie ik mijzelf in een nog net iets grotere VVD-fractie van Leiderdorp, waarin ik mijzelf nog steeds actief inzet voor de gemeente en haar burgers. Daarnaast is mijn bedrijf nog wat verder gegroeid, en woont mijn vriendin bij mij in Nederland.